Je to již pár měsíců, co s našim tvůrčím kolektivem sledujeme vývoj na brownfieldu u bývalého Nákladového nádraží. Sledovat třecí plochu mezi městem a občanským spolkem tvoří třecí plochu, která nám dovoluje pozorovat, jak moc je současný statut quo územního rozvoje nezdravý vůči zájmům občanů. A výhodný pro stavařské firmy, investory, developery či politiky.

 

Stovky zpráv ve společné skupině, kde si píší místní lidé jsou odzbrojujícím prozřením, které nám zase a znovu připomíná, jak moc se liší nablýskané PR IPRu a realita lidí, kterým změna územního plánu může zničit místa, které jsou pro ně domovem.

 

Přitom je jasné, že nová čtvrť by mohla přinést řešení problémů čtvrtí stávajících, dát opradový prostor zeleni a životu v ní a zvýšit kvalitu života a přinést lidem nové a dostupné bydlení.

Tomu však aktivně brání klika developerů a investorů ideologicky prorostlá s městkou příspěvkovou organizací Institutu plánování a rozvoje, politiků Magistrátu města Prahy a představenstva Prahy 3.

 

Pomoci by jistě mohl i větší společenský zájem. Tomu odborně pomáhá i Arnika, která se území odborně věnuje a provozuje web www.zizkovlidem.cz.

Pozemky na NNŽ byly skrze České dráhy privatizovány jako investiční záměr. I toto je široký společenský problém, který je ve veřejném prostoru málo pojmenováván. NNŽ je tak zároveň příležitostí jej pojmenovávat – odborně a zeširoka.

Lze tak uvažovat o nastavení nového precedensu – tudíž, postavit se této skutečnosti čelem a nenechat investory touto bitvou mezi veřejným a soukromým zájmem projít takto lehce.

 

I proto jsme chtěli vytvořit video, které přibližuje pocity lidí, kteří ve svém volném čase zápasí s ideologií městského plánování. Jejich příběhy zesilují problematiku investiční výstavby na klíčových volných plochách v již zastavěném městě.

Jak se nám video povedlo, můžete posoudit zde:

Každá nezastavěná plocha je příležitost – jak ji využijeme, posoudí naši potomci, kteří město po nás zdědí.

Společně se však můžeme zasadit o to, aby vznikala kvalitní občanská oponentura zažitému “statutu quo” a ideologické ledy neoliberalistické zahušťovací strategie územního plánování nahlížené pouze prismatem architektury soukromého zisku povolily a daly prostor životu a širokospektrální odborné diskuzi.

Bohužel, tentokrát se projevilo současné vedení města k obyvatelům nelichotivě.

Aniž by dali odpovědi na otázky, petici vyřídili tím, že ji “vzali na vědomí”.

My přejeme všem dalším aktivním lidem, aby jejich názory nekončily v koši.

Máte co dodat? Napište do komentářů!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *