Nikdy nejste na nic připraveni, dokud to prostě neuděláte.

Dnes v 19:00 je to přesně tři týdny, co jsme v kolektivu několika desítek studentek a studentů z FAMU a DAMU spustili 72 hodinový živý přenos na podporu Ukrajiny.

Tři dny bez přestávky (!) se v něm střídali odborníci, hudebníci, umělci, malíři, performěři, zajímavé osobnosti a naši moderátoři. Všichni jsme společně vybírali na sbírku člověka v tísni. Pro nás všechny se národní divadlo stalo na tři dny domovem – bezpečným místem kde jsme cítili pospolitost i v takto těžkých časech. Nikdo neměl nárok na honorář.

Za celou akcí stála tehdy teprve 6 dní fungující skupina Studenti pro Ukrajinu. Náš kolektiv Remízek poskytnul streamovací techniku a postaral se o zajištění vysílání. BIOFILMS RENTAL – nejdostupnější rental pro filmaře. poskytli profesionální osvětlení a další techniku, co jsme neuměli popůjčovat jinde a bez které by to nešlo. Seeya Creative realizovali každodenní debaty.

Na tak akci dělalo kolem padesátky dobrovolníků z řad studentů napříč katedrami a obory. Všichni měli stejný cíl a pomáhali si v kolektivu zvládat těžké období počátku války na evropském kontinentu. Podrželi jsme se navzájem, prošli jsme tím a zvádli to až do sobotního konce. Každý přispěl čím mohl. (díky Chutnej za boží pizzu!!) Myslím, že jsme se naučili mnohem víc, než Vás může naučit někdo ve škole.

Skupina Studenti pro Ukrajinu od té doby neustále funguje, má mnoho agend ale soustředí se zejména na zajištění vzdělávání studentkám a studentům z uměleckých škol na Ukrajině.

Občanská společnost žije a je to nás drží nad vodou! Všem našim kolegům a vystupujícím:

Děkujeme!